Kiekvienais metais lapkričio trečiąjį ketvirtadienį yra minima Tarptautinė nerūkymo diena. Šia diena siekiama atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

Šiais metais nerimą kelia ypač el. cigarečių populiarumas, kurios tampa vis patrauklesnės tarp vaikų ir jaunimo, nes, priešingai nei ,,klasikinės“, jos neturi tabako kvapo ir gali būti įvairaus skonio. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad e. cigarečių degimo metu išsiskiria medžiagų, kurių kiekiai atitinka identiškų junginių kiekį tabako cigaretėse ir jos nėra sveikesnė alternatyva ,,klasikinėms“ cigaretėms.

Moksliniame Amerikos Širdies asociacijos pareiškime (2022 m.) teigiama, jog moksliniai tyrimai rodo, kad elektroninių cigarečių sudėtyje yra gausu įvairių termiškai neatsparių organinių dalelių, kurios kaitinant skyla į įvairias toksines medžiagas, kaip: acetaldehidas, akroleinas, ir formaldehidas, kurie yra stiprūs kvėpavimo takų dirgikliai ir žinomi kancerogenai.

Jau dabar yra tiesioginių įrodymų, kad žmonės, vartojantys elektronines cigaretes, turi didesnę riziką susirgti kai kuriomis vėžio formomis, lyginant su tradicines cigaretes rūkančiais asmenimis – gimdos kaklelio vėžiu, leukemija, odos vėžiu ir skydliaukės vėžiu. 

Prisidėdami prie šios dienos minėjimo Lentvario ,,Versmės“ gimnazijos 5-9 klasių mokiniai dalyvavo rūkymo prevencinėje pamokoje. Joje jie aptarė, kokios galimos rūkymo priežastys, kaip atsirado cigaretės ir kuo juos skiriasi nuo elektroninių cigarečių, kokios medžiagos įeina į cigarečių sudėtį, kaip rūkymas veikia rūkančiojo ir aplinkinių žmonių sveikatą, įvairias organizmo sistemas, kaip nikotinas veikia emocijas, kokią taršą gamtai daro rūkantieji, kiek maždaug per mėnesį išleidžiama rūkymo priemonėms ir pamokos pabaigoje uždavė svarbų klausimą – ar rūkyti apsimoka? Visi drąsiai teigė, kad NE.

Informacija parengta pagal Narkotikų, tabako, ir alkoholio kontrolės departamentą