Užgavėnių blynai gali būti ir sveikesni

Užgavėnės žiemos pabaigos šventė. Tai didelė džiaugsmo, juoko, linksmumo, įvairiais papročiais, apeigomis, burtais apipinta diena – savotiškas liaudies teatras, kuriame anksčiau  buvo išjuokiama daugelis gyvenamojo meto negerovių. Užgavėnių apeigose yra pagrindiniai elementai: vaišės, važinėjimasis, čiuožinėjimas, supimas, įvairūs būrimai…

Bet daugumai šiuolaikinių vaikų, Užgavėnės – tai blynai ir persirengėliai. Blynai –  apvalūs, kaip saulė, kuri vis skaisčiau pavasariop šviečia. Bet iš baltų kvietinių miltų kepti blynai ne pats sveikiausias patiekalas…  Užgavėnės – pats laikas paragauti  kitaip –  sveikiau, iš įvairių rūšių miltų  iškeptus blynus.

    Užgavėnių dieną kovo 5 Trakų rajono visuomenės sveikatos biuro persirengėliai  atvežė skanių šiltų blynų  keptų iš grikių, kukurūzų, žirninių miltų, Rūdiškių lopšelio – darželio „Pasaka“ ir Senųjų Trakų darželio vaikams. Visi kartu linksminosi  ir ragavo ,,teisingų blynų“. Žirnių maistinė vertė išties įspūdinga: juose gausu mineralinių druskų, geležies, jodo, magnio, cinko, seleno, didelis B grupės vitaminų kiekis, taip pat yra vitaminų PP, C, E, kalcio, fosforo ir kalio. Žirniuose esantys augaliniai baltymai susidaro iš labai svarbių organizmui amino rūgščių: cisteino, cizino, triptofano, metionino. Tie, kurie nori turėti sveikus sąnarius, turi dažniau valgyti ankštinių augalų – žirnių ir pupelių.

   Ypač retai mūsų krašto žmonės naudoja kukurūzų miltus. O juk kukurūzų burbuolėse gausu vitaminų A ir C, D, B grupės vitaminų, taip pat kalio, fosforo, kalcio ir geležies. Kukurūzai yra puikus seleno šaltinis, todėl ši daržovė stabdo senėjimo procesus. Sudėtyje yra medžiagos, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei tinka kaip prevencinė priemonė esant padidėjusiam cukraus kiekiui kraujyje. kukurūzai naudingi tuo, kad sušvelnina neigiamą riebių ir keptų maisto produktų bei alkoholio poveikį organizmui. Jie stabdo rūgimo ir puvimo procesus žarnyne. Taigi, paragaukime ir pamėkime sveikesnius produktus, įtraukime į savo racioną kukurūzus, dažniau valgykime žirnių.

Trakų visuomenės sveikatos biuro informacija